Activiteiten Belvédère Lochemse Berg

Geologie, flora & fauna

Geologie, bomen, planten, paddenstoelen en vlinders
In 2020 hebben 3 leden van IVN Natuureducatie, Ineke Rood, Herman Hardenbol en Homme Siebenga in het kader van hun opleiding IVN-natuurgids gedurende een jaar een inventarisatie van de Lochemse Berg uitgevoerd. Deze inventarisatie betrof zowel veldonderzoek tijdens de vele bezoeken aan het gebied als literatuuronderzoek en het raadplegen van een groot aantal deskundigen. Het resultaat van hun onderzoek is vastgelegd in hun eindwerkstuk De eenzame stuwwal.

Herman nam de geologie van de berg voor zijn rekening (hoofdstuk 2). Homme schreef de hoofdstukken over het bos en de bomen (hoofdstuk 3,4 en 5). Ineke concentreerde zich op de onderwerpen planten, paddenstoelen en vlinders (hoofdstuk 6,7 en 8). Uiteraard was er ook volop kruisbestuiving en droeg ieder het nodige bij aan de hoofdstukken van de anderen. Samengevat behandelt het eindwerkstuk de geologie, boshistorie, bosbeheer, bomen, planten, paddenstoelen en vlinders van het gebied, het natuurgebied ten zuiden van Lochem. Het is grotendeels eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen. Onderstaande kaart geeft het onderzoeksgebied weer.

Kaart onderzoeksgebied. Bron: www.glk.nl

De samenstellers van dit werkstuk zagen het als basis voor rondleidingen die zijzelf graag op de Lochemse Berg willen gaan geven. Bovendien wilden zij een uitgebreid document maken waar ook andere gidsen van IVN Noord-Midden Achterhoek in de toekomst iets aan kunnen hebben en informatie aan kunnen ontlenen.

Stuwwallen en glaciale bekkens. De zwarte pijl geeft de Lochemse Berg aan.

Bij het onderwerp geologie wordt de vraag beantwoord hoe de berg in de loop der honderdduizenden jaren zijn vorm heeft gekregen. Ook wordt daarin uitgelegd hoe de bodemsamenstelling is ontstaan.

Onstaan Lochemse Berg

In de volgende hoofdstukken komt het bos op de berg aan de orde. Eerst wordt aan de hand van oude kaarten duidelijk gemaakt hoe de ooit volkomen kale berg is omgevormd tot een bos.

Kaart uit 1820. Bron: www.topotijdreis.nl

Daarna wordt de manier waarop het bos nu wordt beheerd kritisch tegen het licht gehouden en worden een paar belangrijke boomsoorten op de berg in de schijnwerpers gezet.
Vervolgens volgt een hoofdstuk over de planten op de berg in samenhang met de omgeving waar ze groeien. Ook komt de dramatische teruggang van het aantal soorten aan de orde en de oorzaken daarvan.

Frisgroene bladeren en katjes van een zomereik

Het hoofdstuk over paddenstoelen behandelt de soorten welke op de berg zijn te vinden, hoe ze zijn te herkennen en welke cruciale functies ze vervullen in het ecosysteem.

Rechte gele koraalzwam

Ook aan vlinders op de berg is een hoofdstuk gewijd, compleet met tips op welke locaties je ze kunt vinden.

Gehakkelde aurelia

Mocht u meer willen lezen over flora en fauna op de Lochemse Berg dan verwijzen wij u graag naar de waarnemingen op de Lochemse Berg op de website van Waarneming.nl.